Rakhine-style Seafood Curry

ရခိုင်စတိုင် ပင်လယ်စာ ချဉ်စပ်ဟင်း

ကျောင်းတက်တုန်းက ရခိုင်က အမကြီးတွေနဲ့နေတော့ သူတို့အမြဲချက်ကျွေးလေ့ရှိတဲ့ဟင်းပါ။ ချက်ရတာ မြန်ပြီး ချဉ်ချဉ်စပ်စပ်နဲ့ တော်တော်စားကောင်းပါတယ်။ 

 
လိုအပ်သော ပစ္စည်းများ
ပုဇွန်၊ ပြည်ကြီးငါး
ကြက်သွန်နီ အသေးတစ်လုံး
ငရုတ်သီးစိမ်း ၄တောင့်
သံပုရာသီး တစ်ခြမ်း
နံနံပင် အနည်းငယ်

ဟင်းချက်ရန် ပြင်ဆင်ခြင်း

၁။ ကြက်သွန်နီ အသေးတစ်လုံးကို ပါးပါးလှီးထားပါ။ (အလုံးကြီးလျှင် တစ်ဝက်ဆို လောက်ပါပြီ။)
၂။ ငရုတ်သီးစိမ်းကို ၅မိနစ်ခန့် ပြုတ်၍ ညက်အောင် ထောင်းပါ။ 
၃။ ပုဇွန်နှင့် ပြည်ကြီးငါးတို့အား သေချာ သန့်စင်ထားပါ။

ဟင်းချက်နည်း အဆင့်ဆင့်
၁။ ဆီအနည်းငယ် ကို အိုးအတွင်းအပူပေး၍  ကြက်သွန်နီကို ဆနွင်းအနည်းငယ်တို့ကို ဆီသတ်ပါ။ (ကြက်သွန်ဆီသတ်ဖို့ လောက်ငှရန်လောက်သာ ဆီလိုပါတယ်။ များသွားရင် မကောင်းပါဘူး။)
၂။ ကြက်သွန်နီ အနည်းငယ်နွမ်းလာလျှင် ညက်အောင် ထောင်းထားသော ငရုတ်သီးစိမ်းကို ခဏဆီသတ်ပြီး ပုစွန်နှင့် ပြည်ကြီးငါးတို့ကို ထည့်ပါ။ (သတိ - ငရုတ်သီး နည်းနည်းညှော်မည်။ :D)
၃။ ဆား၊ အချိုမှုန့်တို့ကို လိုသလိုထည့်ပါ။
၄။ ၂မိနစ်ခန့် နှံ့အောင် မွှေပြီးလျှင် ရေတစ်ဖန်ခွက်ခန့် လောင်းထည့်လိုက်ပါ။
၅။ သံပုရာရည် ညှစ်ထည့်ပါ။
၆။ ပွက်လာလျှင် နံနံပင်အပေါ်မှ အုပ်၍ ခဏအကြာမှာတော့ ချလို့ရပါပြီ။

ပင်လယ်စာဟင်း ရခိုင်ချက် (ပန်းကန်ထဲ ထည့်ရမှာ ပျင်းလို့ အိုးထဲဘဲ ဓါတ်ပုံရိုက်လိုက်တယ်။)
မှတ်ချက်
၁။ ရခိုင်ဟင်း အားလုံးမှာ ငရုတ်သီးစိမ်းကို ဖုတ်(သို့)ပြုတ်ပြီးမှ ထည့်ရသည်။ အစိမ်းထောင်းထည့်လျှင် စားမကောင်းပါ။
၂။ ငရုတ်သီးကို အစေ့ပါ မကျန်တဲ့အထိ ညက်အောင် ထောင်းရပါတယ်။
၄။ တစ်ခါတစ်လေကြတော့ အနှစ်များအောင် ဆိုပြီး ခရမ်းချဉ်သီး တောက်တောက်စဉ်းထားတာ တစ်လုံးလောက်လဲ ထည့်ချက်လေ့ ရှိတယ်။
၃။ တစ်ခြား ငါး (သို့) ငါးဖယ် တို့နဲ့လည်း ချက်လို့ရပါတယ်။ ငါးအစိမ်းနဲ့လည်း စားလို့ဖြစ်ပေမယ့် ငါးကို ကြော်ပြီး ချက်ရင် ပိုစားကောင်းပါတယ်။ ဒီနည်းအတိုင်းချက်ရင် စားလို့အကောင်းဆုံးကတော့ ငါးမုတ်ဖြူနဲ့ပါ။ ငါးမုတ်ဖြူကို အရင် ကြော်ထားပြီး ပုဇွန်နေရာမှာ ထည့်လိုက်ရုံပါဘဲ။ 

ချက်ရတာ လွယ်မှလွယ်(ငရုတ်သီးထောင်းရတာက လွဲလို့)။ ဒီဟင်းချက်တိုင်း ရေထည့်တာ များသွားမလားလို့ ထင်မိပေမယ့် အမြဲ အနှစ်က မလောက်လို့ ရေပြန်ပြန်ထိုးရတာ များတယ်။ ဟိုးအရင်က အစပ်သိပ်မစားနိုင်ပေမယ့် ရခိုင်ဟင်းတွေနဲ့တွေ့တော့ တော်တော်စားနိုင်သွားတယ်။ ရခိုင်စကားလည်း တော်တော်နားရည်ဝသွားတယ်။

ရခိုင်ဟင်းစစ်စစ် ယင်းပိုင် ဟုတ်မဟုတ် မဟိပါရေ။ ရခိုင်ကလူတိချက်တော့လည်း ရခိုင်ဟင်း ဖြိုက်ရေပေါ့။ (မှန်လားတော့မသိ၊ မှတ်မိသလောက် ပြောကြည့်တာ။ နားလည်လား? :-D )

13 comments:

စႏၵကူး said...

ပံုေတာ့ၾကည့္သြားတယ္ညီမေရ..
စာေတြေတာ့မျမင္ရဘူး...
ယူနီကုတ္လားဟင္

MrDBA said...

ရခိုင္ဟင္း ၿဖိဳက္ေရ .. ရခိုင္ဟင္း ၿဖိဳက္ေရ။

ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) said...

စာဖတ္ရင္းတံေတြးေတာင္ ျမိဳလိုက္မိတယ္
ေတာ္ေတာ္စားေကာင္းမဲ႔ပံုဘဲ
ၾကိဳက္တယ္ လြယ္လဲလြယ္ စားလို႕လဲေကာင္း
ရခိုင္ဟင္းေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ၾကိဳက္တယ္
ငရုပ္သီးပါလို႔ ပိုၾကိဳက္

Shinlay said...

အၾကိဳက္ပါပဲ။

An Asian Tour Operator said...

သဥၹာ့ ဆီမွာ ရႏိုင္တဲ့ မီႏူး ေနာက္တမ်ိဳးေပါ့။ (ငရုပ္သီးစပ္ရင္ အခ်ိဳပဲြ "လာညာစား" ဆိုတာလဲရွိေသး):))

Thinzar said...

ကူး>> အင္း.. ယူနီကုဒ္ ေျပာင္းထားတာ.. ယူနီကုဒ္ မသုံးခ်င္ရင္ေတာင္ ဖတ္ဖို႔ေလာက္ သြင္းထားလိုက္ေလ။ နဂိုေဇာ္ဂ်ီကို ဘာမွ ေျပာင္းစရာ မလိုဘူး.. :) How to install unicode

MrDBA>> ကိုဒီဘီက ျဖိဳက္ေရဆိုေတာ့လည္း ဝမ္းသာပါေရ.. :D

မေခ်ာ >> ဟုတ္တယ္..အမ.. ရခုိင္ဟင္းေတြက ၾကည့္ရတာ ဘာမွလည္း မပါသလိုနဲ႔ စားလို႔ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္။

မရွင္ေလး>> ေက်းဇူးပါ

ကို AATO>> အခ်ိဳပြဲေတာ့ ယူခဲ့ေလ :D

ေရႊဂ်မ္း said...

unicode ဖတ္လုိ႕ရပီမုိ႕ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ရခုိင္းဟင္းကလည္း စားခ်င္စရာ။ ခ်က္စားၾကည့္ဦးမယ္။ း)

Thinzar said...

မေရႊဂ်မ္း>> ယူနီကုဒ္ ဖတ္လို႔ရသြားတာ ဝမ္းသာပါတယ္။ :)

Unknown said...

wow sar chin dae i kko yaw chat kway mar lah.

Unknown said...

အနွစ္မေလာက္တာေတာ ့... အနွစ္ပဲ စားျပီး ပုဇြန္ခ်န္ထားလုိ ့ျဖစ္မယ္...:P

Thinzar said...

Ma Julie>> Kyway mal lay.. lar kae.. :)

lucent>> အဲလိုလည္း မဟုတ္ဘူး.. အဲဟင္းရဲ႕ အႏွစ္ကို ထမင္းေပၚမွာ ရႊဲရႊဲစမ္းျပီး စားရတာ စားေကာင္းလို႔ မေလာက္တာ။ :D

icn2 said...

စမ္းခ်က္ၾကည္႕ဦးမယ္ ။

Ngon said...

my favourite... XD

Post a Comment

Please feel free to use any font to comment :)